3 dintre cele mai sustenabile evenimente din lume

Am selectat cateva evenimente la nivel international care sunt foarte prietenoase cu mediul. Exemple de urmat si implementat, desigur si la noi in tara.

Sydney Festival

Sydney Festival este un eveniment cultural deosebit de complex. Timp de aproape 3 saptamani, intreaga capitala a Australiei devine un hub al concertelor, pieselor de teatru, reprezentatiilor stradale, workshopuri si multe altele. Festivalul a pus la punct o politica de sustenabilitate pe care a modelat-o de-a lungul ultimilor ani, incepand cu anul 2012. Poti gasi aici cateva principii interesante pe care evenimentul isi bazeaza practicile eco.

DGTL Festival

Acest festival din Olanda este regele inovatiilor in privinta practicilor sustenabile. Cei de la DGTL isi propun sa devina primul eveniment “circular” din lume in 2020. Ce inseamna asta? De exemplu, “circular food system”, ceea ce organizatorii doresc sa exploreze anul acesta este un principiu care se bazeaza pe crearea meniului in functie de produsele care le ‘raman’ furnizorilor de alimente. Totul este explicat in videoul de mai jos.

Splendour in the Grass

Festivalul de muzica si arta Splendour in the Grass din Australia a creat o multime de practici responsabile. Inamici inraiti ai plasticului, organizatorii incurajeaza participantii sa achizitioneze corturi de calitate, ce pot fi refolosite cu spor si dupa un singur sezon. Daca se intampla totusi ca participantii sa doreasca sa renunte la echipamentele de camping dupa festival, acestia au posibilitatea sa le doneze catre ONGuri ce sprijina persoanele aflate pe strazi. Mai trebuie sa spunem ca plasticul de unica folosita este ca si interzis? Pentru servirea bauturilor, cei de la Splendour in the Grass pun la dispozitie pahare reutilizabile pentru bauturile de la bar, precum si pompe de apa pentru a reduce considerabil numarul peturilor ce sfarsesc aruncate. Am aflat si de programul lor de plantare de copaci, dintr-una dintre zilele festivalului care noua ni s-a parut o activitate distractivă, pe langa un mijloc de a contribui la imbunatatirea mediului.

 

Extra

 

BAFTA festival

Desi faimosul festival de film din Marea Britanie nu se confrunta cu participanti atat de numerosi precum in cazurile de mai sus, ne-am gandit sa il includem in lista noastra pentru ca este un exemplu care indica eforturile organizatorilor de a adapta principiile sustenabilitatii in specificul evenimentului. Pentru prima data in 2020, organizatorii incurajeaza participantii la eveniment sa “poarte din nou o tinuta pe care o au deja sau sa adopte o alta solutie sustenabila”. In acest sens organizatorii au pus la dispozitie chiar si un ghid realizat de London College of Fashion, pentru o mai buna orientare in vederea alegerii tinutelor de gala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *