Cum imbunatatim consumul de energie in evenimente?

In orice tip de eveniment de la spectacole in aer liber pana la conferinte, ne confruntam cu o amprenta energetica foarte ridicata, asa ca impactul provocat trebuie micsorat prin metode moderne si inovatoare. Un efort depus din partea organizatorilor in acest sens va responsabiliza treptat si participantii.

Am stat de vorba cu cei de la Voltsolis.ro, specialisti in solutii energetice solare, cu care am pus cap la cap câteva idei si sfaturi pentru îmbunătățirea gestionarii energiei, reducerea amprentei de carbon dar si a costurilor inutile ca rezultat.

De ce trebuie sa ne pese?

De la spectacole de lumină in festival la călătorii aeriene ale participanților la conferințe, evenimentele au un apetit energetic imens. Îl simțim pe linia de jos, în ceea ce privește costurile pentru căderile de energie electrică, supraîncărcările de combustibil ale companiei aeriene și generatoarele.

Calcularea amprentei de carbon a evenimentului vă poate ajuta să determinați impactul asupra emisiilor și costurile de compensare. În funcție de evenimentul dvs., acestea pot ajunge si la 50-60 RON pentru fiecare participant. Am gasit aici un calculator care poate fi util in aprecierea mai exacta a impactului evenimentului tau.

Nu exista solutii perfecte si probabil ca nu vor exista niciodata, dar in functie de efortul colectiv pe care il depunem astazi, asta va afecta cat de dificil vom gasi solutii in viitor. Efectele emisiilor de CO2 sunt resimtite deja la scara mondiala, iar diminuarea producerii acestora este primul pas catre eliminarea totala a acestora.

In mai multe tari vestice evenimentele de anvergura au devenit un hot-spot de promovare al protejarii mediului prin strangerea de sponsorizari pentru anumite proiecte ecologice locale, de la facilitarea reciclarii, la investitia in energie regenerabila si protejarea florei si faunei. Glastonbury (inca din 2010!), Bonaroo precum si alte festivaluri din afara tarii se pot lauda ca sunt ”puse in miscare” integral cu ajutorul energiei regenerabile. Fiecare eveniment este diferit, asa ca este important sa intelegem ce optiuni exista si sa alegem varianta optima in functie de fiecare situatie.

Pentru evenimente mari instalarea unei zone de sortare a gunoaielor chiar la locul evenimentului va accelera procesarea si responzabiliza participantii in privinta pastrarii curateniei. I-am urmarit pe cei de la Ursus/Untold care au pus la dispozitie automate pentru colectarea selectiva a aluminiului in cadrul festivalului.

Am enumerat mai jos cateva idei de imbunatatire a unui eveniment. Bineinteles acestea sunt contextuale. Dupa cum am spus mai sus fiecare eveniment avand necesitatile lui.

Ce solutii noi putem implementa?

Here comes the sun ☀

Standurile de mancare/bauturi racoritoare portabile pot fi alimentate fara nici o problema de 1-2 panouri solare si o baterie. Pentru corturi si umbrele solare, un tip special de panou solar flexibil poate fi integrat in acestea pentru a facilita transportarea si instalarea rapida. Luați de asemenea în considerare cadourile/suvenirurile de la evenimente. Seturile de eficiență energetică: încărcătoarele solare sau pedometrele pot ajuta toate la promovarea utilizării responsabile a energiei la mult timp după eveniment.

Masini electrice

In cazul evenimentelor mai mici avem posibilitatea folosirii unor solutii de baterii solare in loc de generator pe benzina pentru alimentarea energetica, precum si folosirea masinilor electrice/hibrid pentru transportarea echipamentelor necesare evenimentului. Aceste alegeri creează un impact nu doar asupra mediului inconjurator, dar si asupra minimizarii costurilor. O masina electrica care se incarca de la un sistem fotovoltaic poate scadea costurile anuale ale unei firme cu 20-30 mii de RON, intretinerea fiind aproape zero si combustibilul gratuit.

Think outside the box! Mai mult decat energie solara

O alta idee inovatoare aduce in discutie implicarea participantilor in crearea energiei necesare alimentarii evenimentului. O noua tehnologie poate face din ringul de dans sau podeaua incaperii in care se desfasoara evenimentul tau, un generator prin transformarea energiei cinetice in energie electrica si in acelasi timp iti poate da informatii despre evenimentul tau (ex: care sunt cele mai frecventate locuri).

Tu ce parere ai? Cum vom transforma energia in evenimente de acum incolo? Spune-ne in comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *