5 trenduri ECO pentru nunta ta

Nunta… acest eveniment romantic care e vazut ca unul din cele mai importante momente din viata noastra. Din pacate, se intampla adesea sa fie si un prilej de risipa in privinta mai multor aspecte din organizarea unui astfel de eveniment. Desigur ca pentru un moment atat de special ne este greu sa prioritizam trendurile eco, insa daca iubesti natura si iti place sa incurajezi initiative sustenabile citeste mai departe ce idei ai putea pune in practica la nunta ta.

  1. Inchiriaza

De la rochia de mireasa pana la decoratiuni, vei avea mereu posibilitatea de a inchiria aceste lucruri. Ne atasam de obiectele care ne aduc aminte de momente speciale, dar de multe ori riscam sa le depozitam perioade lungi ca ulterior sa fie aruncate direct la gunoi. Daca gasesti lucruri potrivite in gama furnizorilor care ti le pot inchiria, mergi pe aceasta varianta! Este mai economica si mai prietenoasa cu mediul in special daca alegi sa contractezi furnizori locali. Lasa pozele sa se ocupe de pastrarea amintirilor tale.

 

  1. Adauga detalii naturale

Inamicul unei nunti eco este in mod evident, plasticul. In afara granitelor, nuntile plastic-free sunt o tendinta bine impresariata inca din 2018, la nunta printesei Eugenie. Aceasta declara ca este dedicata cauzei de a limita folosinta excesiva a plasticului.

Sigur ca nu dispunem toti de bugetul nuntii unei printese si suntem adesea restrictionati si de oferta furnizorilor, insa iata cateva detalii pe care le poti adopa cu usurinta:

  • Renunta la confetti din plastic – opteaza pentru frunze sau flori uscate

  • Nu folosi paie din plastic pentru cocktailuri – alege paie din hartie-biodegradabile sau reutilizabile

  • Alege flori naturale in defavoarea celor din plastic. Extra puncte daca poti incorpora mai multe plante vii fata de cele taiate

 

  1. Utilizeaza moderat printurile

Despre problema printurilor excesive am discutat si in alte articole de aici si aici. Nici nuntile nu fac exceptie in cazul materialelor printate care se risipesc. Invitatiile digitale pot fi o alternativa pentru a reduce atat din costuri cat si din risipa. Daca esti un fan al invitatiilor tiparite, ia in considerare hartia plantabila. Iti vei impresiona invitatii si vei avea un impact mai pozitiv asupra mediului. In ziua evenimentului, opteaza pentru semne care ofera informatii despre meniu sau programul nuntii, in locul celor printate pentru fiecare invitat.

 

  1. Concentreaza-te pe impactul pozitiv

Daca vrei sa duci cu un pas mai departe practicile sustenabile in cadrul nuntii tale, poti oferi in locul marturiilor cate o donatie catre o cauza sau mai multe pe care doriti sa le sprijiniti. Invitatii pot participa in mod activ la aceasta alegere, precum in poza de mai jos.

Sursa foto

 

  1. Doneaza

Daca tot vorbeam de donatii, hai sa ne gandim putin la toate cele ce raman la finalul petrecerii. Poate vei avea portii intregi de mancare neatinse, prajituri sau aranjamenta care inca se mentin proaspete. Incearca sa iti pregatesti dinainte o lista cu locurile unde ai putea duce toate acestea la finalul evenimentului. Spitale, biserici sau ONG-uri, vei fi surprins ce diferenta poate face donatia ta pentru parte din membrii acestora.

 

Toate cele de mai sus sunt doar cateva idei care ne pot ajuta sa cheltuim mai constienti de impactul pe care tot ceea ce facem – sau mai bine spus, sarbatorim – il are asupra mediului. ”E doar o singura zi, ce conteaza?” – s-ar putea spune… Nunta e primul moment reprezentativ in care personalitatea si valorile mirilor sunt reflectate. Tu ce alegere o sa faci?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *