Sfaturi pentru înlocuirea consumabilelor de unică folosință

Expoziții, târguri, festivaluri sau petreceri, toate sunt mijloace prin care ne facem weekendurile mai frumoase.  Problema intervine atunci când realizăm că toate evenimentele, și mai ales cele ce includ servicii de catering, implică producerea unor cantități mari de deșeuri. Ne-am gândit să facem puțină lumină în opțiunile pe care ar trebui să le luăm în considerare ca organizatori de evenimente în ceea ce privește alegerea produselor de unică folosință.

Context

Din cauza cantităților îngrijorătoare de plastic din mări și oceane, Parlamentul European a decis anul trecut ca în cadrul Uniunii Europene, să fie interzise până în 2021 următoarele obiecte din plastic:

  • Tacâmurile de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri și bețișoare)

  • Farfuriile de unică folosință

  • Paiele pentru băuturi

  • Bețișoarele de urechi ce conțin plastic

  • Bețele din plastic pentru baloane

  • Paharele din polistiren expandat

 

Luând în considerare restricția ce se va implementa din 2021, ne putem aștepta la o orientare către variante de veselă și tacâmuri biodegradabile sau compostabile. Materialele cele mai des folosite sunt: fibrele din trestie de zahăr, lemn, sticlă sau chiar frunze de palmier.

Poți cumpara astfel de produse aici, aici, aici și aici. Sunt doar câteva dintre sursele pe care noi le-am identificat cu produse de unică folosință biodegradabile.

 

Ce e de făcut?

Este important să ne amintim că reciclarea este doar una dintre variantele prin care putem avea mai multă grijă față de mediu. Ideal este să reducem cantitățile de consum și să reutilizam ceea ce achiziționăm, acolo unde este posibil. Consiliul orașului Sydney a redactat un ghid pentru organizatorii de evenimente în vederea reducerii cantității de deșeuri rezultate în urma evenimentelor. Găsiți mai jos ghidul lor pentru obiecte de unică folosință, pe care l-am tradus în limba română:

 

Tu ce variante alternative pentru plasticul de unică folosiță folosit la evenimentul tău ai găsit? Spune-ne în comentarii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *